It Ordbog Hero
It-ordbog

Udforsk IT-begreberne sammen med os

Vi har lavet den her ordbog, så du bliver klogere på en række udtryk og begreber inden for IT.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til dit IT-setup.

A

AI

AI, eller Artificial Intelligence, bruges til bl.a. at analyserer og se mønstre eller uregelmæssigheder i systemer eller datasæt.

API

API er en grænseflade der tillader et program, en hjemmeside eller et stykke software at snakke sammen med en anden løsning.

B

Backup

Backups er den engelske term for "reserve" og refererer typisk til en sikkerhedskopi af et program, data eller billeder – men er også mere end det.

BI

BI, eller Business Intelligence, er et begreb der dækker over en lang række transaktioner og handlinger der kan forme og skabe overblik over din data.

C

CMS

CMS, eller Content Management System, er et system der gør det nemt at skabe, redigere og udgive online indhold – typisk til en hjemmeside. 

Copilot

Microsoft Copilot er en AI-robot, der kan hjælpe dig med diverse opgaver, og er integreret med Microsoft 365 og dens applikationer.

CRM

CRM, eller Customer Relationship Management, er et system der håndterer og styre dine data om dine kunder og dermed på kunderelationsstyring.

D

Disaster Recovery Plan

Disaster Recovery Plan, eller ofte også kaldet DR plan, er en politik for jeres procedure for hvordan jeres IT forsættes og genoprettes under og efter nedbrud.

Dynamics 365 Business Central

Microsoft Dynamics 365 Business Central er Microsoft seneste ERP-system, i Dynamics NAV-familien, med fokus på små og mellemstore virksomheder.

E

ERP

Et ERP samler virksomhedens vigtigste forretningskritiske komponenter i ét samlet system – og giver en lang række fordele i hverdagen.

ESDH

ESDH står for Elektronisk Sags og Dokumenthåndtering, og gør journalisering nemt og effektivt for private og offentlige myndigheder.

F

Firewall

En Firewall fåes som både hardware og software – hvis formål er at beskytte dit netværk mod uønsket online trafik.

G

H

I

IT Governance

IT Governance er en betegnelse dækkende over politikken for jeres databehandling, sikkerhed og adgange – samlet et fælles sted.

IT Infrastruktur

Virksomhedens IT infrastruktur omhandler alle virksomhedens enheder; fra den enkelte computer til servere, netværk og firewalls.

J

K

Kontraktstyring

Kontraktstyring giver dig mulighed for at styre og administrere dine kontrakter på en effektiv og systematisk måde.

Konvertering

Konvertering dækker over flere aspekter – eksempelvis inden for web og marketing er det beskrivelse af hvor mange af eksempelvis dine besøg der bliver kunder.

L

Lagerstyring

Lagerstyring er med til at give dig et overblik og styring over dit lager – så du altid ved hvad du har på hylderne. 

LS Retail

LS Retail er en detail-løsning til større detailvirksomheder, der ønsker et komplet system der spiller sammen med din kasse og økonomisystem.

M

Microsoft 365

Microsoft 356 Business Premium fra Microsoft giver din virksomhed sammenspil mellem din Officepakke som du kender den, teams, lagerplads og sikkerhed – for virksomheder.

N

Navision ERP

Navision, er Microsofts ERP-løsning, henvendt til primært større og mere komplekse virksomheder. 

O

Omnichannel

Omnichannel omhandler at forbinde alle dine kanaler med dine kunder – lager, web og sociale medier – og drage fordele af denne samling.

P

PIM

PIM, står for Product Information Management, og hjælper dig med at håndtere produktinformationer til relevante kanaler.

Power BI

Power BI er Microsofts BI (Business Intelligence) løsning, der gør datavisualisering nemt og enkelt, hvis du eksempelvis har Microsoft 365.

POS

POS, står for Point of sale, og er der hvor selve transaktionen for betalingen i en butik gennemføres. Eksempelvis kasseapperartet.

Produktionsstyring

Produktionsstyring omhandler styring af din produktion af varer – men i princippet også af din service. 

Q

Quality of Service (QoS)

Quality of Service, forkortet QoS, handler om at prioritere sin netværkstrafik til de enheder der har et særligt behov for stabilitet.

R

Ransomware

Ransomware er en malware-type, hvis formål er at afbresse brugeren til betaling. Ransomware blokerer typisk hele eller dele af din computer.

Responsivt website

Responsivt website, er en måde at designe og opbygge din hjemmeside på, så den tilpasser sig den enhed brugeren er på; mobil, PC eller tablet.

Ressourcestyring

Ressourcestyring omhandler at styre og planlægge ens interne og eksterne ressourcer i forbindelse med et produkt eller projekt. 

S

Sagsstyring

Sagsstyring giver dig mulighed for at få et overblik og styre dine sager og projekter.

SEO

SEO, står for Search Engine Optimization, eller på dansk søgemaskineoptimering – og går ud på at optimere din hjememside så søgemaskinerne kan finde dit online indhold. 

Sitemap

Et sitemap giver dig, dine brugere og måske vigtigst; søgemaskinerne – et overblik over din hjemmeside – og alle dens undersider. 

T

Tenant

Tenant er en engelsk Microsoft-term for lejeområde, og angiver det område du har lejet af Microsoft til din server, Business Central, Microsoft 365 eller lignende.

Tofaktorgodkendelse

Tofaktorgodkendelse er en ekstra sikkerhedsforanstaltning, der sikrer dig en højere sikkerhed ved at bekræfte din identitet ved login efter du har indtastet din adgangskode.

U

Umbraco CMS

Umbraco CMS er et danskudviklet open-source CMS, der gør det let og overskueligt at lave hjemmesider helt uden at skulle have teknisk indsigt. 

V

VPN

VPN står for Virtual Private Network, og giver dig en privat, sikker og anonym forbindelse til en andet netværk, server eller computer.

W

WiFi

WiFi står for Wireless Fidelity og giver dig et trådløst netværk der eksempelvis kan bruges af håndholdte enheder, mobiltelefoner eller bærbare computere. 

WorkPoint

WorkPoint 365 er en løsning der bygger på Microsoft 365, med bl.a. projekt-, sags- og kontaktstyring – og forbinder med dine Microsoft og Office 365 produkter. 

X

Y

Z

Zero Trust

Zero Trust, er en model der grundlæggende omhandler, at dit netværk aldrig må stol på nogle / noget - men altid skal kunne verificer. Modellen kendes ofte også som Zero Trust arkitektur. 

Om JCD A/S

it-løsninger til virksomheder i alle brancher i snart 30 år 

JCDs specialister løser it-projekter inden for Microsoft Dynamics, Retail, butiksløsninger, webudvikling og design, it-infrastruktur, it-sikkerhed, modern workplace og digitalisering.

Vi er en del af top-niveauet af Microsofts samarbejdspartnere. Det betyder, at vores konsulenter og specialister altid er up to date med certificeringer. 

Vi er på forkant med udviklingen og tilpasser hele tiden organisationen og strategien. Vi forsøger ikke alene at møde verden, som den ser ud i dag, men også som den vil være i morgen.

Vi integrerer systemer og løsninger med hinanden og leger hele tiden med integration på tværs af fag og afdelinger. Hos os er der plads til at være innovativ og til at afprøve spændende ideer eller projekter.

Hvorfor lave en ordbog?

Uanset om du skal have nyt ERP-system, POS, CRM-løsning, hjemmeside, webshop, backup-løsning eller en hel ny it-infrastruktur i din virksomhed – er it-branchen fuld af forkortelser, fagbegreber og buzzwords.

Ord du måske allerede kender – eller slet ikke har stødt på før. De fleste kender måske ord som backup, virus, spyware, ransomware, CRM, ERP, Point of sale – men hvad er det nu lige Azure, API, AI, PIM, OIO eller SEO står for? Og hvordan kan det forbedre din eksisterende eller kommende løsning?

Derfor har vi skabt en it-ordbog, med de forkortelser og fagbegreber, der tit indgår i vores løsninger og produkter – så du ved, hvad de enkelte ord betyder, og hvad de måske kan understøtte og supplere din løsning med.

Husk du altid kan søge inspiration på vores viden-side, vores Vimeo-kanal ... eller du kan læse mere om de enkelte løsninger – for opdaterede informationer, priser og funktioner.