It Ordbog Term Hero
It-ordbog

VPN

En VPN giver dig en online anonym, privat, sikker og krypteret forbindelse mellem din computer og arbejdspladsens netværk.

Hvad er en VPN?

VPN står for Virtual Private Network, og er en løsning der skaber en virtuel privat netværk på din lokale maskine – til eksempelvis din arbejdsplads eller en online VPN-udbyder.

Surfer du på nettet uden en VPN giver du en lang række oplysninger om dig selv, din computer, dit netværk og din IP-adresse - oplysninger som ondsindede servere, systemer og hackere kan misbruge, til eksempelvis hackerangreb eller lignende. 

En VPN er et program på din computer, eller en app på din mobiltelefon der skaber en sikker forbindelse mellem dig og VPN-udbyderen; eksempelvis din arbejdsplads. Med VPN forbindelsen udveksles trafikken dermed ikke med den enkelte modtager – men gennem VPN-udbyderen – eller din arbejdsplads. Det er med andre ord arbejdspladsens / VPN-tjenestens data der vises, frem for dine egne.

Hvad er fordelene ved en VPN?

En VPN skaber først og fremmest sikkerhed og anonymitet.

Sikkerheden og anonymiteten opstår ved, at VPN-forbindelsen sender din (internet)trafik gennem et sikkert miljø – og dermed oplyses dine enheders oplysninger og IP-adresse ikke.

Alt data der udveksles mellem VPN-tjenesten og dig – til andre systemer, servere og netværk er krypteret, og dermed kan ingen andre få adgang til de oplysninger som udveksles.

En VPN er eksempelvis anvendelig, hvis du gør brug af en bærbar computer, mobiltelefon, tablet eller lignende - der ofte skifter (trådløst)netværk, og du dermed ikke har kontrol over sikkerheden på netværket - eksempelvis i en lufthavn, bibliotek eller lignende. VPNen sikrer dig dermed en privat, sikker, krypteret og anonym forbindelse - uden at være bange for at netværket overvåger dig eller ikke har styr på sikkerheden.

Hvad er ulemperne ved en VPN?

Heldigvis er der flere fordele forbundet ved brugen af en VPN, end der er ulemper.

Der findes en lang række online VPN-tjenester – fra gratis tjenester til tjenester der koster flere tusinde kroner om måneden. Derudover findes der naturligvis også private VPN-forbindelser, typisk placeret internt i virksomheden, og hvor du eksempelvis kan være på virksomhedens netværk - selv når du er hjemme, på ferie eller hos kunder.

VPN-forbindelsen er aldrig hurtigere end det netværk den sidder på, og du kan dermed risikere at din trafik, din surfen på nettet eller forbindelse til arbejdspladsen er langsommere, end hvis du ikke havde brugt en VPN.

Lad JCD hjælpe dig med din sikkerhed, Firewall og VPN

Overvejer du at få en øget sikkerhed til din virksomhed, eksempelvis ved hjælp af en bedre firewall eller en VPN – så dine medarbejdere kan få en sikker og krypteret forbindelse?

Læs mere om løsninger til din it-sikkerhed
Dokumenter Digitalisering